Joulutortut

Torttutaikina vaatii paljon aikaa, että sen saa tehtyä ja paljon viilentämistä ja kärsivällisyyttä.
Taikinassa kuitenkin palkitsee helppo muotoilu (valmistaikinat ovat ainakin minulla ollut pelkkää pelleilyä) ja yllättävä lehtevyys. Älkää kuitenkaan odottako ihan gluteenipitoisten joulutorttujen lehtevyyttä.

 Ainekset:

½ dl Semper Fin Mix -jauhoseosta
2 tl psylliumia
1 tl leivinjauhetta
1 tl ksantaania
150 g voita
250g maitorahkaa
1 kananmuna
kaulintaan 200g voita 
täytteeksi luumumarmeladia
ja halutessaan koristeeksi tomusokeria


Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää voi ja nypi taikina murutakinaksi.
Vaivaa joukkoon maitorahka ja kananmuna.
Anna seistä jääkaapissa väh. 1h mieluiten kauemmin. 

Leikkaa 200g voita 50 g paloiksi ja muotoile niistä leivinpaperille neliö.
Painele ensin voita pehmeämmäksi levittäen sitä samalla laajemmalle alueelle.
Kauli lopulta voista neliö, jonka paksuus on noin ½ cm. 
Laita pakkaseen taikinan kaulitsemisen ajaksi.

Kaulitse taikina ensin neliöksi, joka on noin ½ cm paksuinen.
Laita voista tehty pienempi neliö taikina neliön päälle.
Taittele voin ulkopuolelle jäänyt taikina kirjekuorityyppisesti voin päälle. (Itse en katsonut kauhean tarkkaan meneekö taikinat päällekkäin.)


Kaulitse taikinasta suorakulmio (voin ei kuulu tursuta ulos taikinasta, silloin se on joko liian lämmintä tai kovaa). 
Taita taikina lehtitaikinan tyyppisesti eli 1/4 kerrallaan. 
Taita kummistakin päistä taikinaa, niin että ne kohtaavat keskellä eikä mene päällekkäin. 
Taita taikina sen jälkeen vielä puoliksi. 
Laita taikina noin 10 min ajaksi pakastimeen.
Toista tämä noin 3-4 kertaa.

Jätä taikina yön yli jääkaappiin hyvin suojattuna.

Kaulitse seuraavana päivänä taikinasta noin ½ cm paksuinen taikina, josta leikataan sitten haluamasi muotoisia torttuja. (yleisimpiä ovat neliöt, joista taitellaan tähtiä, tai ympyrät joista taitetaan puolikuita)

Tähti:
Leikkaa neliön jokaiseen kulmaan viilto. 
Taita joka toinen kulma keskelle. 

Laita taikina hetkeksi pakkaseen taittelun jälkeen. 
Voit voidella tortut kananmunalla ennen paistoa, mutta tämä ei ole pakollista. 
Lisää keskelle nokare hilloa.

Paista 200-225 asteessa keskitasolla noin 10-15min riippuen tortun koosta. 
Torttu on kypsä, kun sen päällä on kaunis kullanruskea väri.



Resepti on löytynyt  gluteenitonta leivontaa nimisestä blogista. Kiitos paljon reseptin tehneelle.

Kommentit