Ainekset:
Taikinan juuri:
5 dl matoa
1 pkt (50g) tuorehiivaa (tai 2 pss kuivahiivaa)
2 dl sunnuntai gluteeniton jauhoseos
2 dl semper gluteeniton hienojauhoseos
2 rkl sokeria
Lisäksi tarvitaan:
2 kananmunaa
2 tl suolaa
1½dl sokeria
4 tl kardemummaa
n. 5 dl sunnuntai gluteeniton jauhoseos
n. 5 dl semper gluteeniton hienojauhoseos
1 dl (100g) margariinia tai voita
Uppopaistamiseen:
1 pullo rypsiöljyä
1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ( +37 asteeseen, kuivahiivalla +42 asetta). Murenna hiiva maitoon ja sekoita puuhaarukalla.
2. Lisää (ensimmäiset) jauhot ja sokeri ja sekoita puuhaarukalla voimakkaasti.
3. Peitä kulho liinalla ja jätä taikinan juuri kohoamaan lämpöiseen paikkaan n. 4-10 min ajaksi. Kun juuri kuplii, sekoita siihen kananmunat, suola, sokeri ja kardemumma.
4. Lisää jauhot vähitellen. Alusta taikinaa käsin. Lisää joukkoon pehmeä margariini ja jauhoja, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
Muotoilu:
5. Siirrä taikina puhtaalle jauhotetulle pöydälle. Leivo taikinasta tanko ja jaa taikina 26 osaan.
6. Tee taikinasta palloja ja paina sormella keskelle läpi menevä reikä, pyöritä sormien ympärillä rinkilöiksi.
UPPOPAISTAMINEN:
7. Kuumenna öljy teräskattilassa tai rautapadassa. Rasva on riittävän kuumaa, kun pieni pala taikinaa pysyy pinnalla ja alkaa ruskistua.
8. Laske pataan/kattilaan reikäkauhalla/haarukalla yksitellen 4-5 (tai niin monta kuin mahtuu) munkkia. Uppopaista munkit kauniin ruskeiksi molemmin puolin. Säätele lieden tehoa.
9. Nosta munkit talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi ne: Aseta kulhoon kasa taloussokeria ja pyörittele munkkia sokerissa (voit nostella sokeria lusikalla munkkien päälle).
Vinkki: Nauti siman kanssa.
Huomioithan uppopaistamisessa, että öljy syttyy helposti tuleen. Tätä tulta ei tule sammuttaa vedellä, VAAN TUKAHDUTTAMALLA. Älä pidä liesituuletinta päällä uppopaistamisen aikana, sillä jos öljy leimahtaa, niin liesituuletin imaisee liekit rakenteisiin ja voi aiheuttaa suurempia vahinkoja. Suosi sen sijaan läpivetoa ja kunnon tuuletusta.
Kommentit
Lähetä kommentti