Kaurasämpylät

(2 peltiä)

Ainekset:

1 prk finax Havrebrödmix (kauraleipäjauhoseos)
½ ps kuivahiiva
8dl maitoa/vesi/rahka
1 dl tummaa Jytte-jauhoa
1 dl tummaa täysjyväriisi jauhoa
1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 porkkana
½ dl täysjyvä hirssi hiutaleita
½ dl auringonkukan siemeniä
½ dl pellavansiemeniä
1 tl suolaa
½ dl öljyä


1. Laita kaikki kuivat aineet yleiskoneen kulhoon ja sekoita keskenään.
2. Lämmitä neste ja kaada hiljakseen ohuena nauhana yleiskoneessa pyörivään kulhoon. Jos taikina juuttuu kovaksi möykyksi koukkuun kiinni, irrottele sitä lastalla, ja tarvittaessa lisää hiukan lämmintä nestettä. Taikina saa jäädä hieman löysäksi, sillä mitä löysempi taikina sitä pehmeämpi sämpylä.
3. Anna yleiskoneen käydä 10 min ja lisää sitten lämmin öljy. Ja anna pyöriä vielä 5 min.
4. Anna taikinan kohota sen aikaa, kun otat valmiiksi pellit ja laitat kulhoon vettä ja toiseen kulhoon hieman gluteenittomia kaurahiutaleita.
5. Ota (veteen kastetulla) kauhalla sämpylän kokoinen köntti taikinaa, kasta toinen käsi veteen ja irrota taikina nopeasti kauhasta. Pyöräytä sämpylä salamannopeasti muotoonsa, kasta kaurahiutaleissa ja laita nopeasti pellille.
6. Kohota lämpimässä ainakin 15 min.
7. Paista uunissa 225 asteessa n. 30 min. 

Jaana-tätini on kehittänyt tämän taikurimaisen systeemin kuukausien kokeilulla.



Kommentit

Lähetä kommentti